Cuba Democracia y Vida

La voz en Suecia de los cubanos cívicos de intramuros y del exílio

Editor y Redactor: Guillermo Milán Reyes, Miembro del Instituto Nacional de Periodismo Latinoamericano (INPL)

For more publications in English
or Swedish click on respective
flag above

Cantidad de Visitantes: 65 577 003

Google


Enlaces :
DIARIO DE CUBA
INFOBAE
CUBANET

14 Y MEDIO. DIARIO HECHO EN CUBA.MEDICINA CUBANA
BUENAVISTA V CUBA WEBLOG
RELIGION EN REVOLUCION.

PATRIA DE MARTÍ EN ESPAÑOL. DEL POLITÓLOGO Dr. Julio M. Shiling.

NOTICIAS MENTIROSAS. Contra la propaganda de Rusia: nuevo portal de verificación.

CIBER CUBA.
WEB DE YOUTUBE DE LA UNIÓN PATRIÓTICA DE CUBA LAS GLORIOSAS FUERZAS PACÍFICAS UNPACU.

DIARIO LAS AMÉRICAS.COMObservatorio Cubano de Derechos Humanos.
FOROFILO: Blog de Filosofía del Dr. Alberto Roteta Dorado.
https://www.youtube.com/channel/UCW8puy8WjMABrA7e7FUvG-A
CANAL EVTV
LA PATILLA. WEB VENEZOLANA DE NOTICIAS.

CUBITA NAO.
EL PITAZO
PANAM POST: NOTICIAS Y ANALISIS DE LAS AMERICAS.
DOLAR TODAY
EL NACIONAL. CARACAS VENEZUELA.
ABC.ES INTERNACIONAL
EL NUEVO HERALD
EL PAÍS
FORO ANTITOTALITARIO FANTU


 

Buena Vista V Cuba

Blog de Medic Cubana

Blog de Montaner

Blog Religión en Revolución

Blog Omni Zona Franca

Patria de Martí

Cuba Ind. y Democrática

Cubanet.org

Cuba 1952- 1959Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage.
  
17-02-2014

Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage. http://cubademocraciayvida.org/web/folder.asp?folderID=176


Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat.
Av Eva Belfrage
17 februari 2014

Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage. http://cubademocraciayvida.org/web/folder.asp?folderID=176

Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage. http://cubademocraciayvida.org/web/folder.asp?folderID=176


Kubas militärjunta håller ett järngrepp om Venezuela, och har med sitt avgörande inflytande och sina verklighetsfrämmande idéer om planekonomi och central kontroll av marknad och priser, kört Venezuelas ekonomi totalt i botten och stimulerat den utbredda korruptionen. Press och media är idag nästan helt kontrollerad av president Maduro, som fått ideologisk utbildning under många år på Kuba. Han utvisar nu diplomater titt som tätt och USA och Colombias f d president Uribe utpekas som orsak till all olycka i landet. Internationella korrespondenter och fotografer hotas, Internet och twitter saboteras och snart är landet avstängt från all information, precis som på Kuba.

Lyckas de pågående protesterna, som leds av studenter och backas upp av oppositionsledarna, inte stoppa utvecklingen och få till en dialog om landets framtid, kommer Raúl Castro lyckas i sina avsikter och se till att en renodlad ”socialistisk” diktatur införs i Venezuela, något som Maduro redan har hotat demonstranterna med, trots att han i praktiken faktiskt har infört ett diktatoriskt styre, eftersom han personligen kontrollerar hela rättssystemet och nyligen införde att han kan stifta lagar genom dekret. Men införs formellt en enpartistat, kommer inte ens de skendemokratiska val, som hittills har hållits, att tillåtas, den enda möjligheten venezuelanerna i praktiken har för att göra sina röster hörda, utom att demonstrera, eftersom press och media och fackföreningar kontrolleras av regimen.

Maduro reser till Kuba stup i ett och får instruktioner från militärledningen där. Det är ingen hemlighet. Kuba tränar och leder Venezuelas militärer och utbildar tillsammans med Colombias FARC de fruktade beväpnade paramilitärerna, Tupamaros eller ”Collectivos” som håller städernas befolkning i skräck och kontroll, och som skjuter skarpt och dödar när det behagar från sina motorcyklar. De har under de pågående protestdemonstrationerna dykt upp i gathörn och beblandat sig med demonstranter och fritt rört sig mellan den nationella militärpolisen och säkerhetsmännen fullt beväpnade. De har under demonstrationerna haft i uppgift att ställa till oreda, provocera och också maskera sig som våldsamma demonstranter. Många videoklipp finns på detta.

För oppositionen, d v s över hälften av Venezuelas befolkning (och som skulle ha vunnit valet 2013, om det gått korrekt till och rösträkningsrevision hade tillåtits) som inte accepterar det kubanska inflytandet, med repressivt styre, okontrollerat våld och beväpnade paramilitärer på gatorna, att ekonomin saboteras genom statlig kontroll och regler, att regimen skänker bort sina tillgångar för att vinna politiskt stöd i övriga Latinamerika, att regimen intecknar sina oljetillgångar, säljer ut mineraltillgångar till Kina och låter inflationen rasa iväg, att sjukvården nedrustas och kvarterssjukvården med de kubanska läkarna missköts och kubanska läkare deserterar i tusentals, att kvaliteten på universitetsundervisningen förfaller, att väljarröster köps genom löften om förmåner som sedan inte infrias, att konfiskerad åkerjord som utdelats till bönder inte brukas, att ingenting produceras i landet och allt måste importeras. Inte ens elförsörjningen fungerar i detta oljerika land och det är ständiga elavbrott. Importen kontrolleras av staten och kubanska byråkrater och därför blir det som på Kuba brist på det mesta och långa köer, ibland kilometerlånga sådana. Det hjälper förstås inte heller att landet är genomkorrumperat, särskilt bland chavisterna  kring Nicolas Maduro och Diosdado Cabello’s maffia.

Oppositionsalliansens presidentkandidat Henrique Capriles har varit mycket försiktig med att uppmuntra gatudemonstrationer, för att han fruktar att det kan motivera regimen till just det som Maduro nu hotar med, etablerandet av en socialistisk enpartistat och militärdiktatur efter kubansk modell. Men befolkningen är orolig och otålig när de ser hur den slutliga nedrustningen av den fria marknaden och yttrandefriheten håller på att genomföras och de står inte ut längre med det okontrollerade våldet på gatorna.

Om man lever i ett av världens mest resursrika länder och se hur det förstörs och utarmas på det mest upprörande sätt, som har skett under Chavez och än värre under Maduros regim, som också styr genom dekret, är det inte underligt att befolkningen protesterar.

Men studentledare och opposition har varit mycket måna om att protesterna ska vara fredliga och det har de hittills varit, utom när demonstrationerna är på väg att upplösas och paramilitärer och nationalpolis börjar provocera eller anfalla med gummikulor, tårgas, vattenkanoner eller t o m dödsskjutningar. Ett hundratal studenter har arresterats och det rapporteras om allvarlig tortyr. Två studenter och en paramilitär ledare har skjutits ihjäl, alla tre förmodligen av säkerhetsmän, nationell polis eller beväpnad paramilitär. 

Två av oppositionsledarna, Maria Corina och Leopoldo Lopez, backade upp studenternas initiativ från början, medan Henrique Capriles först i ett senare skede hakade på. De tre oppositionsledarna är unga, briljant intelligenta och mycket karismatiska och populära ledare, till skillnad från Maduro som med sin bristande charm, klumpighet och besynnerliga uttalanden och lögner kring sin företrädare Chavez död, har skrämt bort många partianhängare. Maduro har i dagarna gett order om att Leopoldo Lopez ska arresteras. Maduros favoritbenämning på oppositionsledarna är ”fascister”, trots att de just kämpar för det motsatta, en demokratisk rättsstat, fri från våld på gatorna, förtryck och kubanskt styre.

Kubas förtryckta befolkning håller dessa dagar andan och försöker på de omvägar de förmår att informera sig om händelseutvecklingen i Venezuela. Faller Maduros regim, får Raul Castros militärjunta svåra dagar, då Kubas ekonomi är i botten och regimen endast överlever om  Maduros generösa understöd fortsätter. Den kubanska oppositionen, som idag är mycket större och bättre organiserad än för några år sedan, hoppas naturligtvis på att dessa protester kan leda till en regimförändring i Venezuela.

Men tyvärr är det inte lätt att vara optimist, då Castro-regimen aldrig skulle acceptera att förlora kontrollen över Venezuela och det råder ingen brist på kubanska militärer i Venezuela och reservstyrkorna på Kuba står i ständig beredskap. Obekräftade rapporter cirkulerar nu också om nattliga trupptransporter från Kuba.

Kommentar: För fördjupade informationer hänvisas till Videos, audios, bilder och artiklar, som bl a  finns tillgängliga på CDV's spanskspråkiga och engelskspråkiga sida. NTN24 har särskild bevakning av situationen och sänder också live på you tube.


Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage. http://cubademocraciayvida.org/web/folder.asp?folderID=176
 

 

___________________________________________

 


 

 

Kommentarer


 Få en ny utmaning


 
21-03-2024Lars Palmgren analyserar krisen på Kuba, bristen på mat och el, utrensningar och det växande missnöjet i en artikel i Utrikesmagasinet.
02-08-2023Intryck och notat från ett kort besök i Havanna 1977 av Leif Belfrage, vid den tiden konsult för statliga PK-banken. Publicerat av dottern Eva Belfrage.
08-09-2022Kuba: faller Castroismen? Av Rafaela Cruz. Diario de Cuba.
29-09-2021Sverige bör omedelbart avbryta biståndet till Kuba och kräva frigivning av alla politiska fångar. Av Eva Belfrage.
01-04-2021STOR HUNGERSTREJK PÅ KUBA - ETT FEMTIOTAL LIV I FARA. Angeläget att den svenska regeringen uttalar sig. Av Eva Belfrage.
19-03-2021Till svenska medier: hjälp till att riva den fatala tystnadens mur kring Kuba. Castro-sagan är slut och de flesta vet idag att regimen sålde en förfalskad bild av Kuba i över 60 år. UNPACU i Sverige.
01-01-2021När ska S bryta med Kubas kommunister? När förtrycket på Kuba nu tilltar är det hög tid för det stora regeringspartiet att bestämma sig; på vilken sida av historien vill man stå. Skriver Lars Adaktusson i Expressen.
21-10-2018KUBA: TIDEN STÅR STILLA. Av Eva Belfrage. + videos.
25-01-2018Kubanska präster i öppet brev till Raúl Castro: Tiden rinner iväg, det är dags för en fredlig förändring.
08-05-2017Cubazuela hotar den regionala säkerheten. Av Juan Antonio Blanco.
06-12-2016Spionernas och propagandans mästare Fidel Castro är död, men hans verksamhet i Sverige har inte upphört. Av Eva Belfrage.
02-12-2016Fidel Alexander "den förskräcklige" Castro, "större än superman" och "inte normal". Av Eva Belfrage.
02-10-2016Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) om Sveriges samarbetsstrategi med Kuba om 90 miljoner kronor till år 2020: Glöm inte bort de förbjudna!
29-09-2016Debattinlägg av Erik Jennische i SVD om 90 miljoner-biståndet till Kuba. Replik från Statssekreterare Ulrik Modéer.
24-04-2016Kuba och effekterna av Obamas besök. Av Eva Belfrage.
06-03-2016Civil Rights Defenders: Varför får Castro bestämma, Margot Wallström? av Robert Hårdh och Erik Jennische.
06-11-2015Ekonomisk Expert: Den enda lösningen för Kuba är att avskaffa det kommunistiska systemet. EFE.
23-04-2015SVT Nyheter: Inflöde från väst skapar nya spänningar i Kuba.
27-03-2015Allvarliga varningssignaler från Kubas politiska polis mot känd oppositionsledare. Av Eva Belfrage.
23-02-2015Massarresteringar på femårsdagen av Orlando Zapatas Tamayos död i Castros gulag. Av Eva Belfrage.
18-02-2015Det latinamerikanska undantaget – massinvandring fungerar visst. Av Erik Jennische.
06-02-2015Dialogen mellan Kuba och USA har inletts. Av Eva Belfrage.
18-12-2014Opposition anser att uppgörelsen mellan Obama och Castro är ett förräderi mot demokratiska krafter på Kuba. Diario de Cuba.
05-11-2014Bröderna Castros dagar är räknade, men familjedynastin och militären planerar att ta över. Av Eva Belfrage.
29-09-2014Kubanen Yusnaby Pérez varnar venezolanerna för kvartersövervakning efter kubansk modell.
16-07-2014Hur fick svensken Aron Modig de avlidna kubanska dissidenternas mobiltelefoner? Detta frågar sig Angel Carromero i sin bok "Död under tvivelaktiga omständigheter". Av Eva Belfrage.
23-06-2014Castro-regimen satsar stort på kampanjer för hävande av amerikanskt embargo, men svär sig fri från människovärdiga reformer i Kuba, för att det ska ske. Av Eva Belfrage.
06-05-2014Venezuelas framtid i demokrati eller under socialistisk militärdiktatur? Av Eva Belfrage.
17-02-2014Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage.
29-01-2014Operation rengöring, utrensning. Av Yoani Sánchez.
27-01-2014Karibisk komedi. Demokratiska länder inom CELAC borde opponera sig mot den kubanska regimen. El Comercio - ledare.
20-01-2014Kuba: "Den som förlorar hoppet, har ingenting mer att förlora". Av Kommendant Huber Matos, 95 år.
09-08-2013Svenska Dagbladet om den ökande massflykten från Kuba till USA.
22-07-2013Kubas vapensmuggling till Nordkorea kränker Panamas suveränitet och hotar fred och säkerhet. Av Huber Matos Benitez.
26-06-2013Biståndet till Kuba efter orkanen Sandy har inte nått befolkningen, som är desperat. Det kan explodera när som helst, säger kubansk präst. Av Juan O. Tamayo.
22-06-2013Raúl Castro går till anfall med machetes mot växande demokratirörelse. Av Eva Belfrage.
16-06-2013"Kubaniseringen" av Venezuela. Av José R. Cardenas.
08-06-2013Venezuela är ockuperat av Kuba. Av Antonio María Delgado.
29-05-2013Venezuela: Ändlös förödmjukelse. Av Milagros Socorro.
08-05-2013Seger för stor hungerstrejksaktion på Kuba. Av Eva Belfrage.
21-04-2013General Carlos Peñaloza avslöjar Castros tekniska styrning av valprocessen i Venezuela.
19-04-2013Venezuela vid farligt vägskäl. Av Eva Belfrage.
13-04-2013Vad har hänt med Chavez plan på självstyrande kommuner i Venezuela. Lars Palmgren rapporterar i Sveriges Radio Studio Ett.
04-04-2013Yoani Sánchez talar till exilkubanerna i Miami: Det finns inga vi och dom, bara vi. Vi är kubaner, därmed basta. Hjälp oss att riva muren av lögner och tystnad.
29-03-2013Kubas fattigdom drabbar särskilt svarta kvinnor. Av Juan Antonio Madrazo Luna.
13-03-2013Lars Palmgren, Sveriges Radio, ger inblickar i fenomenet Hugo Chávez.
10-03-2013Yoani Sánchez ute i världen och talar om Kuba. Av Eva Belfrage.
07-03-2013Sveriges Radios Lars Palmgren rapporterar från Kuba och berättar om informationsproblemen och hur de kringgås.
26-02-2013Våldsamma demonstrationerna mot Yoani Sánchez i Brasilien avslöjar Castros terror mot oliktänkande. Av Armando Chaguaceda.
19-02-2013Emigrerar kubaner av ekonomiska skäl? Av Roberto Álvarez Quiñones.
                                       
    Eitores y Redactores  

Guillermo Milán Reyes. Artículos, Entrevistas y Documentos.

Entrevistas realizadas a Guillermo Milán Reyes, editor y redactor de esta página Web "Cuba Democracia Y Vida.org", por varios periodistas de importantes periódicos en Maputo-Mozambique, a mediados del 2004. CUBA DEMOCRACIA Y VIDA.ORG

Colaboradores:

Dr. Alberto Roteta Dorado: ARTÍCULOS Y OPINIONES SOBRE CUBA Y LA SITUACIÓN MUNDIAL.

Dr. Eloy A. González: ARTÍCULOS SOBRE LA SITUACIÓN CUBANA Y ASUNTOS RELIGIOSOS DE CUBA.

Imgemiero Químico Roberto L. Capote Castillo:

ARTICULOS, NOTICIAS Y DOCUMENTOS de nuestro colaborador Antonio Ramos Zúñiga.

Profesor José Vilasuso Rivero. Artículos y Documentos sobre el Che Guevara.

Julio M. Shiling

Lcdo. Sergio Ramos

Domingo Lezcano, colaborador de nuestra Web CubaDemocracia yVida.ORG: ARTÍCULOS Y OPINIONES.

Referencia en línea
Diccionario, enciclopedia y más
Palabra:
Buscar en:
Diccionario de español
Diccionario de inglés
Diccionario de alemán
Diccionario de francés
Diccionario de italiano
Diccionario de árabe
Diccionario de chino (S)
Diccionario de polaco
Diccionario de portugués
Diccionario de holandés
Diccionario de noruego
Diccionario de griego
Diccionario de ruso
Diccionario de turco
Sólo en inglés:


  
 
  
 Canal YouTube
de CDV.ORG
CANAL YOU TUBE DE CubaDemocracia y Vida.org
 
 
PRESOS POLITICOS 
 
 REPRESORES CUBANOS
 REPRESORES CUBANOS 
 
 
 
 Cuba: Derechos Humanos.
DERECHOS HUMANOS : HUMAN RIGHTS

CUBA:
REPRESORES CUBANOS.
ESBIRROS CASTRISTAS
Cuba: PÁGINA PARA REGISTRAR A LOS REPRESORES O ESBIRROS DE LA TIRANÍA DE LOS CASTRO.

 Cuba: Represión.
REPRESIÓN EN CUBA

Videos de UNPACU
CUBANOS DE A PIE OPINAN. VIDEOS REALIZADOS POR LA GLORIOSA UNPACU:

Noticias sobre Venezuela:
TODO SOBRE VENEZUELA.

 Sobre el Mártir Oswaldo Payá:
OSWALDO PAYA SARDIÑAS: NOTAS DE PRENSA, DOCUMENTOS, VIDEOS, NOTICIAS.

Sobre Orlando Zapata.
ORLANDO ZAPATA TAMAYO. MÁRTIR DE CUBA. VIDEOS, ARTÍCULOS, OPINIONES, DOCUMENTOS Y NOTICIAS.

Cuba: Damas de Blanco.
DAMAS DE BLANCO

Canal VIMEO de CDV.ORG
 Canal VIMEO de CubaDemocraciayVida.org

Dr. Médico  Oncólogo
Eloy A. González
     NUEVO LIBRO:       
 “Una Patria atesorada para  
muchos y perdida para otros”

MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”
MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”

 

Haga Click en la imagen abajo para
comprar este excelente libro del
Escritor, e
Ingeniero Químico
Roberto L. Capote Castillo.

 Nuevo Libro N° 48: "Desde las orillas del Sena". Tomo XXVII. Serie “Cartas a Ofelia”. Por Félix José Hernández.

BIBLIOCUBA:  Crónicas coleccionables. Libros “Cartas a Ofelia” . Félix José Hernández

NUEVO LIBRO DEL ABOGADO Faisel Iglesias: "DOLOR Y PERDON" LA HISTORIA DE LA MUSICA CUBANA A TRAVÉS DE BENNY MORE (En español)

 Libro: "ASÍ  SE VOTA EN CUBA": Cuba es una pequeña Corea del Norte. Dijo el autor del libro Leandro Querido.

Haga CLIC AQUÍ
para comprar el libro
en la editorial de origen
.
 

ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ:
NUEVO LIBRO:
Notas sobre
la religiosidad del
cubano bajo una
dictadura  prolongada.
CLICK LA IMAGEN DEBAJO

NUEVO LIBRO DE ELOY A. GONZÁLEZ: Notas sobre la religiosidad del cubano bajo una dictadura prolongada.

La Habana bien
vale unos Títulos
Por el Dr. Eloy A González.
CLICK  LA IMAGEN DEBAJO
“La Habana bien vale unos Títulos”. Una selección de artículos sobre Salud, Medicina y Educación Médica en Cuba. Por el Dr. Eloy A. González.

  Click debajo y Compre
este
hermoso libro
de Manolo Pozo.
"Aurora-Poesía": Nuevo libro de Manolo Pozo. Escritor, Periodista Independiente, fue durante 14 años columnista del periódico "20 de Mayo", Ex-Prisionero Político cubano y Miembro del Nuevo Presidio Político Plantado.

 MOVIMIENTO CRISTIANO LIBERACION
EL BLOG DE DANILO MALDONADO, "EL SEXTO".
RADIO REPÚBLICA CUBA
ATeVe
ICLEP: INSTITUTO CUBANO POR LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN Y PRENSA.
YUSNABY POST.
CUBANOS DE ADENTRO Y DE ABAJO
PUENTE DEMOCRATICO
VIDEOS DESDE CUBA: CRIOLLO "LBERAL".
PRO CUBA LIBRE
NEO CLUB
ARCHIVO CUBA
LIBERTAD DIGITAL
TELEVISIÓN ESPAÑOLA EN VIVO. TRES CANALES EN DIRECTO: CANAL 24H, CANAL 1 DE LA TVE Y CANAL DE DEPORTE.
BLOG DEL DR. MICHAEL LARRONDO: Médicos Disidentes sin Censura.
 Content Management System SimpleCMS

©2005-2024 Cuba Democracia y Vida.
E-mail: info@cubademocraciayvida.org