Cuba Democracia y Vida

La voz en Suecia de los cubanos cívicos de intramuros y del exílio

Editor y Redactor: Guillermo Milán Reyes, Miembro del Instituto Nacional de Periodismo Latinoamericano (INPL)

For more publications in English
or Swedish click on respective
flag above

Cantidad de Visitantes: 64 641 271

Google


Enlaces :
DIARIO DE CUBA
INFOBAE
CUBANET

14 Y MEDIO. DIARIO HECHO EN CUBA.MEDICINA CUBANA
BUENAVISTA V CUBA WEBLOG
RELIGION EN REVOLUCION.

PATRIA DE MARTÍ EN ESPAÑOL. DEL POLITÓLOGO Dr. Julio M. Shiling.

NOTICIAS MENTIROSAS. Contra la propaganda de Rusia: nuevo portal de verificación.

CIBER CUBA.
WEB DE YOUTUBE DE LA UNIÓN PATRIÓTICA DE CUBA LAS GLORIOSAS FUERZAS PACÍFICAS UNPACU.

DIARIO LAS AMÉRICAS.COMObservatorio Cubano de Derechos Humanos.
FOROFILO: Blog de Filosofía del Dr. Alberto Roteta Dorado.
https://www.youtube.com/channel/UCW8puy8WjMABrA7e7FUvG-A
CANAL EVTV
LA PATILLA. WEB VENEZOLANA DE NOTICIAS.


CUBITA NAO.
EL PITAZO
PANAM POST: NOTICIAS Y ANALISIS DE LAS AMERICAS.
DOLAR TODAY
EL NACIONAL. CARACAS VENEZUELA.
ABC.ES INTERNACIONAL
EL NUEVO HERALD
EL PAÍS
FORO ANTITOTALITARIO FANTU


 

Buena Vista V Cuba

Blog de Medic Cubana

Blog de Montaner

Blog Religión en Revolución

Blog Omni Zona Franca

Patria de Martí

Cuba Ind. y Democrática

Cubanet.org

Cuba 1952- 1959Den politiska fången José Daniel Ferrer García, ledaren för den största motståndsorganisationen på Kuba, torteras och riskerar att dö medan Sverige tiger och samarbetar med kommunistregimen. Av Eva Belfrage.
  
08-11-2019

web/article.asp?artID=43284

Den politiska fången José Daniel Ferrer García, ledaren för den största motståndsorganisationen på Kuba torteras och riskerar att dö medan Sverige tiger och samarbetar med kommunistregimen.
Av Eva Belfrage
8 november 2019


web/article.asp?artID=43284

De senast månaderna har förtrycket ökat på Kuba med en kraftigt försämrad ekonomi och bristsituation. Dagligen arresteras oliktänkande, jornalister, artister, människorättsaktivister och organiserade oppositionella. När ledaren för den största motståndsorganisationen på Kuba fängslas är det mycket illavarslande och reaktionerna internationellt har inte uteblivit, med undantag för EU och Sverige som endast värnar affärsintressen och goda kontakter med en av världens mest långlivade diktaturer, som har ett direkt farligt inflytande i regionen över kriminella regimer som  Venezuela och Nicaragua och deras affärer i olja, narkotika och mineraler.

José Daniel Ferrer, ledare för Kubas största motståndsrörelse UNPACU, fängslades den 1 oktober i sitt hem och högkvarter för organisationen, tillsammans med tre andra aktivister. Den 4 oktober då han ännu satt i förhörsfängelse, kunde hans familj besöka honom några korta minuter. Redan då kunde de konstatera att han misshandlades och tilläts inte få den medicin familjen hade med sig för hans dåliga mage (från tidigare fängelseår) och tandvärk (avbruten tand efter en brutal häktning en månad tidigare). Varken Ferrer eller de tre andra aktivisterna har anklagats för något och formell begäran om Habeas Corpus för alla fyra har avslagits.

Inga besök tilläts efter den 4 oktober och därefter var Ferrer och de tre aktivisterna försvunna. Han fanns inte i register i det fängelse de sade att han skulle befinna sig i. I över en månads tid fanns inga tecken på att Ferrer ens var vid liv, trots familjens upprepade försök att besöka honom och även öppna protester i centrala Santiago de Cuba, då hustrun och tre barn (ett nyfött) arresterades.

Amnesty International har protesterat, liksom många människorättsorganisationer. FN kräver hans frihet och anklagar Kubas regim för brott mot Mänskliga Rättigheter, flera regeringar har också öppet protesterat. Medan Sverige föredrar att hålla sig väl med kommunistregimen på Kuba och tiger eller gömmer sig bakom EU, som inte heller öppet har protesterat. 

För några dagar sedan fick familjen ett skriftligt meddelande från José Daniel där han larmar om sitt tillstånd och att han riskerar att dö:

”I hunger och törststrejk. Tusen tortyrer och våld. De har släpat mig, händer och fötter i kedjor, de har lämnat mig i solen – 15 dagar i kalsonger i en cell fylld av mygg och kallt på morgonen. Riskerar lunginflammation. Mitt liv är i allvarlig fara.”

Det var det första livstecknet på en månad men ingen garanti för att han levde. Efter alla interna och internationella protester tvingades till sist regimen visa att Ferrer var vid liv och familjen tilläts ett fem minuters besök i fängelset Aguadores, som hittills nekat att han befann sig där. Vad familjen fann var ett slocknat liv, en av tortyr och hungerstrejk nedbruten man. Det ska tilläggas att Ferrers hustru är läkare och alltså van att bedöma sjuktillstånd. Här deras rapport:

Pressmedelande från Kubas Patriotiska Union, UNPACU om den politiska fången José Daniel Ferrer García
7 november 2019

Idag på morgonen kunde José Daniel Ferrer Garcías hustru och tre minderåriga barn konstatera att ledaren för UNPACU långsamt håller på att avlivas. De fick träffa honom under fem minuter i sällskap av en fängelsevakt i Aguadores fängelset i Santiago de Cuba då han mycket snabbt kunde berätta vad som hänt honom. Besöket avslutades med att José Daniel slet av sig fångdräkten, som de tvingat honom att ha på sig, och familjen kunde då bevittna de spår av misshandel han hade över hela kroppen.

Familjen säger att José Daniel Ferrer har förlorat mer än hälften av sin kroppsvikt, han är böjd och han kunde knappt krama om dem så svag var han. Han har också i ganska hög grad förlorat syn och röst. Sammanfattningsvis liknade han en gammal, mycket sjuk man. Vad avser märkena på kroppen, säger de att delar av ansiktet är rispat, han har blåmärken på bröstet, på buken, på över- och underben och på ryggen. På ryggen såg de också brännmärken av friktion och märken från batongslag.

José Daniel berättade att han hade hungerstrejkat – och en del av tiden törststrejkat – under 25 dagar, som han började den 6 oktober, när han var i det Provinsiella Undersökningshäktet i Santiago de Cuba och anledningen var att de gav honom illaluktande vatten att dricka och att maten var i dåligt skick och orsakade akut magsurhet.

Han sa att i detta skick tog de honom till Aguadores- fängelset den 9 oktober och satte honom i straffcell. I detta fängelse slog de honom brutalt och tvingade honom att använda fångdräkt, som han omedelbart slet sönder i protest och sedan har de låtit honom vara halvnaken. Idag var den åttonde gången som de tvingat honom att bära fångdräkt mot sin vilja.

Han förklarade att i straffcellen där han hålls fången, placerade de en vanlig fånge som heter Israel Frómeta, som har en lång kriminell bakgrund och är aggressiv, och han slår honom varje gång han höjer sin röst i protest eller ber om sjukhjälp. Denne fånge har själv sagt att han har instruktioner från fängelseledningen som leds av Major Montoya att döda Ferrer. Denne kriminelle har en kniv i cellen, som godkänts av Montoya och hotar ständigt med att använda den mot honom. 

Han fortsatte att berätta att sedan han fängslades till idag har han bara fått sjukvård förra söndagen och en tablett mot surhet på eftermiddagen igår, att trots hans dåliga hälsotillstånd är tortyren systematisk. De slår honom med jämna mellanrum, de låter honom vara halvnaken i en kall och fuktig cell, de kedjar händer och fötter och släpar honom så att han får brännsår av friktionen. Dagligen förolämpar de och misshandlar honom verbalt och säger hela tiden att han inte kommer ut levande från fängelset. De har också hotat honom med dubbelt så mycket tortyr om han berättar detta för familjen under deras besök.

Till sist berättade han att efter hungerstrejken förde de honom till en anläggning under 4 dagar, där han i hemlighet kunde skicka det meddelande som för några dagar sedan publicerades. Men nu befinner han sig i straffcell. Strax innan de hade satt handbojor på honom och brutalt fört iväg honom lyckades han, med de få fysiska krafter han hade, slita av sig fångdräkten och han sa med bestämdhet till familjen att från och med denna stund skulle han återta hungerstrejken. ”Frihet, värdighet eller döden” så sa han ordagrant. 

Ledningen för vår organisation tackar för all solidaritet med krav på frigivning av José Daniel Ferrer och de andra tre aktivisterna som fängslades samtidigt, som regeringar, institutioner och personer runtom i världen har uttryckt. Vi är övertygade om att detta fängelsebesök tilläts av kommunistregimen på Kuba tack vare all solidaritet och alla påtryckningar. Men nu mer än någonsin behövs det stöd. Förlängs tortyren, straffen och denna grymma omänskliga och nedbrytande behandling som han utsätts för, kan det vara fråga om en kort tid innan José Daniel avlider.

 

Kommentarer


 Få en ny utmaning


 
26-05-2023Aftonbladet intervjuar Ulf Erlingsson: Ulf hölls fången i djungeln av gerillan – hemma i Sverige igen. Av Anna Sjögren. Aftonbladet.
04-05-2023Sverige anser att "det finns skäl" att se över EU-avtalet med den kubanska regimen. Diario de Cuba.
04-05-2023VIDEOs: Svensken Ulf Erlingsson har frigivits efter två månaders kidnappning av den colombianska gerillan ELN. Ulf säger i en kort intervju att det var "mycket långtråkigt".
27-04-2023Den colombianska gerillan ELN bekräftar att de grep den svenske medborgaren Ulf Erlingsson den 1 mars 2023 och att han kommer att friges inom de närmaste timmarna. Caracol Noticias./Systern till Ulf: Han är ingen spion, som ELN anklagar honom för. 
12-03-2023Svenske Ulf Erlingsson försvunnen i Colombia i gränstrakterna till Venezuela. Ulf är geologisk vetenskapsman, uppfinnare och demokratiaktivist med lång kamp mot diktaturen i Venezuela.+ VIDEO av Ulf: Svar på frågor jag ofta får.
15-07-2021Sveriges Radio P1 - Studio Ett: Protesterna på Kuba. Med Sveriges Radios korrespondent Ivan García och Marcin de Kaminski, Civil Rights Defenders./Kulturnytt: Kubanska konstnärer bryter med statliga organisationer. Med Erik Jennische, CRD.
12-07-2021Sveriges Radio P1 Morgon om massprotesterna mot Kubas diktatur med Iván García och Mileydi Fougstedt.
17-03-2021Bilkaravan för frihet och demokrati i Kuba till rap hiten 'Patria y Vida' planeras genomföras i Stockholm den 21 mars. För deltagande kontakta UNPACU Sverige.
15-10-2020Kubanernas frihet kan inte vänta. David Lega, (KD, ledamot i EU parlamentet) ställer fråga till EUs utrikeschef Josep Borell om den allvarliga situationen på Kuba.
10-10-2020Kubaner i Stockholm protesterar mot Castro-diktaturens förtryck och kräver att EUs avtal med Kuba efterföljs eller avbryts.
22-08-2020Ny rapport av Erik Jennische om Kuba: I väntan på vadå? Hur EU förlorade kampen för demokrati på Kuba.
08-11-2019Den politiska fången José Daniel Ferrer García, ledaren för den största motståndsorganisationen på Kuba, torteras och riskerar att dö medan Sverige tiger och samarbetar med kommunistregimen. Av Eva Belfrage.
01-11-2019Sveriges Riksdag: Jakob Forssmed skriftlig fråga till Ann Linde: Har Sverige krävt av den kubanska regeringen att José Daniel Ferrer och alla andra politiska fångar släpps? Svar från Ann Linde: EU har tagit upp fallet Ferrer.
03-10-2019Manuel Cuesta Morúa, kubansk oppositionsledare ber Riksdagen rösta nej till Kubaavtal. Aftonbladet/TT.
09-06-2019SVT Play Agenda Om Venezuela: Intervju med Venezuelas interrimpresident Juan Guaidó och samtal med utrikesminister Margot Wallström och Erik Jennische, Civil Rights Defenders.
01-02-2019Sida Pressmeddelande. Sida ger stöd på 65 miljoner till krisen i Venezuela.
01-02-2019TV4 Nyhetsmorgon: Krisen i Venezuela: "Spänningen känns i luften" - 30 januari. Maktstriden i Venezuela fortsätter - 31 januari.
18-04-2018Sveriges Radio P1 Morgon: Ny president på Kuba.
25-12-2016Skriftlig fråga till Margot Wallström från Sofia Damm (KD) om den kubanska regimens gripande av Eduardo Cardet, MCLs nationella samordnare. Sveriges Riksdag.
29-09-2016Regeringskansliet: Ny strategi för utvecklingssamarbete med Kuba med fokus på mänskliga rättigheter och modernisering./Regeringen ger 90 miljoner i bistånd till Kuba. Sveriges Radio.
29-05-2016PRESSMEDDELANDE: José Daniel Ferrer, ledare för Kubas största motståndsrörelse besöker Sverige.
05-11-201543 159 kubaner har kommit till USA det senaste året. Det är fler än båtflyktingarna 1994. EFE.
18-04-2015Våldsamma Castro-angrepp mot dissidenter och sabotage vid toppmöte i Panama, men Kubas diktator och Obama skakar ändå hjärtligt hand. Av Eva Belfrage.
06-02-2015Mystik kring Fidel Castro. Sveriges Radio Studio Ett.
23-06-2014Sommaruppehåll en vecka från den 24 juni. Under tiden föreslår vi att ni tittar på video av den kubanske fotografen Yusnaby Pérez Havanna på 20 minuter.
22-02-2014"SOS Venezuela" - demonstration i Stockholm.
23-09-2013Raúl Castro avfärdar FN rekommendationer och vill inte garantera yttrandefrihet och Internet, inte upphöra med misshandel och fängslande på godtyckliga grunder och inte acceptera någon oberoende undersökning kring Oswaldo Payás död. Diario de Cuba.
11-09-2013Kubansk kustbevakning försöker sänka båt med 26 flyktingar och när båten sedan havererar vägras hjälp. Två döda och en försvunnen, överlevande fängslas. Av Juan O. Tamayo.
09-09-2013Kubansk TV aktris brutalt misshandlad: "Det här är inte bara diktatur, det är ren fascism." Diario de Cuba.
25-07-2013Semesteruppehåll till mitten av augusti.
23-05-2013Carl Bildt mötte Yoani Sánchez. Regeringskansliet.
28-04-2013Kuba: Omfattande hungerstrejksaktion på Kuba för frigivning av fängslad demokratiaktivist som riskerar att dö i fängelse. Av Eva Belfrage.
26-04-2013USA pekar ut svensk kvinna som Kuba-spion. Sveriges Radio Ekot. Med CDV kommentar.
07-03-2013Rosa Maria Payá besøker Norge og KrF. Menneskeverd i centrum.
28-02-2013Det var inte en trafikförseelse, som orsakade två kubanska dissidenters död på Kuba. Den spanske chauffören har medgett att en bil körde på dem bakifrån och tvingade dem av vägen. Diario de Cuba.
03-02-2013Ett ungt politiskt geni från Kuba är på väg till Sverige. Av Eva Belfrage.
09-11-2012Video: Ett tjugotal dissidenter, advokater, bloggare, författare, intellektuella, f d politiska fångar arresterades i Havanna, däribland Yoani Sánchez och Guillermo Fariñas. Av Eva Belfrage.
22-10-2012Stillbild från Kuba: Är det inte Fidel Castro vi ser där borta? Nej han är ju död. Det är han inte han rör ju på sig. Av Eva Belfrage.
18-10-2012Kuba: Dissidenters små barn misshandlas av poliser och kommundelgater, när de är på väg för att köpa glass med föräldrarna. Av Pedazos de la Isla.
16-10-2012Aron Modig om domen mot Ángel Carromero. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.
05-10-2012Stort polisuppbåd och närvaro av internationella medier vid rättegång kring bilolycka i Kuba. Bloggaren Yoani Sánchez arresterad. Av Eva Belfrage.
04-10-2012Säkerhetsuppbåd kring kubansk-amerikansk författare i Norge. Dagbladet.
10-09-2012Stor hungerstrejksprotest på Kuba mot regimens våld mot dissidenter. Av Eva Belfrage.
03-09-2012Not från redaktionen av Cuba Democracia y Vida.org. På grund av kabeltekniska fel i vårt område har vi under ett par dagar inte kunnat aktualisera hemsidan, vilket vi hoppas ni har överseende med.
19-07-2012CDV redaktionen för den svenska och engelska sidan är på semester till början av augusti.
13-07-2012En förort till Havanna har försatts i kolera-karantän. Av Calixto R Martínez Arias, Hablemos Press.
08-07-2012Koleran sprider sig oroväckande på Kuba. Fler än femton döda och tusentals insjuknade, men regimen försöker lägga locket på och informerar inte befolkningen. Av Juan O. Tamayo och Ileana Fuentes.
05-07-2012Norsk flickkör censurerad i FN för att de i en fredssång ropade ut namn på 30 maktmissbrukare som t ex Papa Doc, Hitler, Stalin, Castro och andra.
17-06-2012Kuba: Astmatisk fånge kvävdes till döds efter att ha nekats vård och medicin. Av Juan Carlos Linares Balmaseda.
10-06-2012Några nyheter över SOS telefon från motståndsledare i östra Kuba. Av Eva Belfrage.
                                       
    Eitores y Redactores  

Guillermo Milán Reyes. Artículos, Entrevistas y Documentos.

Entrevistas realizadas a Guillermo Milán Reyes, editor y redactor de esta página Web "Cuba Democracia Y Vida.org", por varios periodistas de importantes periódicos en Maputo-Mozambique, a mediados del 2004. CUBA DEMOCRACIA Y VIDA.ORG

Colaboradores:

Dr. Alberto Roteta Dorado: ARTÍCULOS Y OPINIONES SOBRE CUBA Y LA SITUACIÓN MUNDIAL.

Dr. Eloy A. González: ARTÍCULOS SOBRE LA SITUACIÓN CUBANA Y ASUNTOS RELIGIOSOS DE CUBA.

Imgemiero Químico Roberto L. Capote Castillo:

Profesor José Vilasuso Rivero. Artículos y Documentos sobre el Che Guevara.

Julio M. Shiling

Lcdo. Sergio Ramos

Domingo Lezcano, colaborador de nuestra Web CubaDemocracia yVida.ORG: ARTÍCULOS Y OPINIONES.

Referencia en línea
Diccionario, enciclopedia y más
Palabra:
Buscar en:
Diccionario de español
Diccionario de inglés
Diccionario de alemán
Diccionario de francés
Diccionario de italiano
Diccionario de árabe
Diccionario de chino (S)
Diccionario de polaco
Diccionario de portugués
Diccionario de holandés
Diccionario de noruego
Diccionario de griego
Diccionario de ruso
Diccionario de turco
Sólo en inglés:


  
 
  
 Canal YouTube
de CDV.ORG
CANAL YOU TUBE DE CubaDemocracia y Vida.org
 
 
PRESOS POLITICOS 
 
 REPRESORES CUBANOS
 REPRESORES CUBANOS 
 
 
 
 Cuba: Derechos Humanos.
DERECHOS HUMANOS : HUMAN RIGHTS

CUBA:
REPRESORES CUBANOS.
ESBIRROS CASTRISTAS
Cuba: PÁGINA PARA REGISTRAR A LOS REPRESORES O ESBIRROS DE LA TIRANÍA DE LOS CASTRO.

 Cuba: Represión.
REPRESIÓN EN CUBA

Videos de UNPACU
CUBANOS DE A PIE OPINAN. VIDEOS REALIZADOS POR LA GLORIOSA UNPACU:

Noticias sobre Venezuela:
TODO SOBRE VENEZUELA.

 Sobre el Mártir Oswaldo Payá:
OSWALDO PAYA SARDIÑAS: NOTAS DE PRENSA, DOCUMENTOS, VIDEOS, NOTICIAS.

Sobre Orlando Zapata.
ORLANDO ZAPATA TAMAYO. MÁRTIR DE CUBA. VIDEOS, ARTÍCULOS, OPINIONES, DOCUMENTOS Y NOTICIAS.

Cuba: Damas de Blanco.
DAMAS DE BLANCO

Canal VIMEO de CDV.ORG
 Canal VIMEO de CubaDemocraciayVida.org

Dr. Médico  Oncólogo
Eloy A. González
     NUEVO LIBRO:       
 “Una Patria atesorada para  
muchos y perdida para otros”

MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”
MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”

 

Haga Click en la imagen abajo para
comprar este excelente libro del
Escritor, e
Ingeniero Químico
Roberto L. Capote Castillo.

 Nuevo Libro N° 48: "Desde las orillas del Sena". Tomo XXVII. Serie “Cartas a Ofelia”. Por Félix José Hernández.

BIBLIOCUBA:  Crónicas coleccionables. Libros “Cartas a Ofelia” . Félix José Hernández

NUEVO LIBRO DEL ABOGADO Faisel Iglesias: "DOLOR Y PERDON" LA HISTORIA DE LA MUSICA CUBANA A TRAVÉS DE BENNY MORE (En español)

 Libro: "ASÍ  SE VOTA EN CUBA": Cuba es una pequeña Corea del Norte. Dijo el autor del libro Leandro Querido.

Haga CLIC AQUÍ
para comprar el libro
en la editorial de origen
.
 

ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ:
NUEVO LIBRO:
Notas sobre
la religiosidad del
cubano bajo una
dictadura  prolongada.
CLICK LA IMAGEN DEBAJO

NUEVO LIBRO DE ELOY A. GONZÁLEZ: Notas sobre la religiosidad del cubano bajo una dictadura prolongada.

La Habana bien
vale unos Títulos
Por el Dr. Eloy A González.
CLICK  LA IMAGEN DEBAJO
“La Habana bien vale unos Títulos”. Una selección de artículos sobre Salud, Medicina y Educación Médica en Cuba. Por el Dr. Eloy A. González.

  Click debajo y Compre
este
hermoso libro
de Manolo Pozo.
"Aurora-Poesía": Nuevo libro de Manolo Pozo. Escritor, Periodista Independiente, fue durante 14 años columnista del periódico "20 de Mayo", Ex-Prisionero Político cubano y Miembro del Nuevo Presidio Político Plantado.

 MOVIMIENTO CRISTIANO LIBERACION
EL BLOG DE DANILO MALDONADO, "EL SEXTO".
RADIO REPÚBLICA CUBA
ATeVe
ICLEP: INSTITUTO CUBANO POR LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN Y PRENSA.
YUSNABY POST.
CUBANOS DE ADENTRO Y DE ABAJO
PUENTE DEMOCRATICO
VIDEOS DESDE CUBA: CRIOLLO "LBERAL".
PRO CUBA LIBRE
NEO CLUB
ARCHIVO CUBA
LIBERTAD DIGITAL
TELEVISIÓN ESPAÑOLA EN VIVO. TRES CANALES EN DIRECTO: CANAL 24H, CANAL 1 DE LA TVE Y CANAL DE DEPORTE.
BLOG DEL DR. MICHAEL LARRONDO: Médicos Disidentes sin Censura.
 Content Management System SimpleCMS

©2005-2024 Cuba Democracia y Vida.
E-mail: info@cubademocraciayvida.org